Vår resa – från lapptäcken till inredning, trädgård, och café & deli
Året var 1994 när jag, Sissi, först klev in genom dörrarna till Mångfaldens Hus med en ambition att sälja mina egentillverkade lapptäcken. Den mysiga atmosfären och det engagerade teamet skapade en omedelbar kärlek till platsen. När chansen att överta detta magiska ställe dök upp 1998 tvekade jag således inte en sekund. Vi förvandlade snabbt ovanvåningen till en plats för mat och café, och lät nedervåningen stoltsera med inredning, presentartiklar och konst.
Besöksantalet behövde snart större ytor så 2003 byggde vi en helt ny fastighet på andra sidan gårdsplan. Caféet flyttade in i det nya huset, medan det ursprungliga huset fylldes med fler av våra handplockade varor. Tillströmningen av besökare växte ytterligare och 2006 byggde vi ut caféet för att kunna erbjuda fler sittplatser och möjligheter att njuta av vår mysiga miljö.
Detta skapade även förutsättningar att 2012 introducera ett delikoncept med noga utvalda varor – ett koncept som vi ständigt strävar efter att utveckla och förbättra!
År 2016 öppnade vi upp dörrarna till ”Njuteriet”, och sedan dess har den charmiga byggnaden, tidigare hem för uppskattade gjuterialster från konst till industriell tillverkning under tiden som ”Beckmans gjuteri”, blivit en välbesökt pärla där utbudet följer våra årstider. Vi har bevarat den rustika gjuterikänslan och förvandlat Njuteriet och gården till ett hem fyllt av vackra detaljer och möbler för både inomhus- som utomhusbruk.
Wincklerska slöjdskolan
Wincklerska slöjdskolan är en före detta skolbyggnad i Turinge i Nykvarns kommun.
Byggnaden uppfördes för medel testamenterade av brukspatronen Johan Mikael Winckler (1779-1836) på mark skänkt av kaptenen Johan Reinhold Elgenstierna.
Från 1844 bedrevs slöjd- och hantverksskola i lokalerna, ursprungligen endast för manliga elever, men från 1846 även för flickor. Slöjdskoleverksamheten pågick in på 1950-talet då den flyttades till modernare lokaler på annan plats i kommunen.
Skolbyggnaden övertogs därvid av ett företag inom plastindustrin som hade den till 1991. Numera rymmer skolhuset en blandad butiks- och kaféverksamhet under namnet ”Mångfaldens hus”.
Skolhuset är en tvåvåningsbyggnad i rött tegel, vilken renoverades varsamt senast 1992. I Nykvarns kommuns bevarandeplan har den klassats som ”värdefull” (den näst högsta klassningen) med den särskilda anmärkningen att främst ”[d]en ålderdomliga och kulturhistoriskt intressanta exteriören bör bevaras intakt”.